Как да създадеш своя уникален глас на марката

Създаването на уникален тон на гласа на марката ти полага основите за успешна вътрешна и външна комуникация. Представи си, че той е като свързващ мост между теб и твоята аудитория. Тоналността, която задаваш, показва на аудиторията ти не само какво предлагаш като услуги или какво продаваш, но и кои сте вие като организация – личност и ценности.

За да добиеш представа как изглежда ясният и последователен глас на един бранд, ще те запознаем с успешни примери, от които да почерпиш малко вдъхновение и идеи:

Международни компании за пример 

Skittles 

Skittles решават да тестват границите на ексцентричността и хумора с уникалния си глас на марката. Отличават се със своята колоритност, закачливост и със сюрреалистичния си тон. Трябва да признаем, справят се много успешно – достигнали са до онова ниво, в което всеки може да разпознае бранда без да вижда логото или името му. Рекламите на Skittles са известни с това, че показват някого в нелепи ситуации, преди продуктът им буквално да завали от небето. Нищо чудно, че към днешна дата Skittles е една от най-разпознаваемите марки за бонбони в света! 

Old Spice

Ако можем да опишем гласа на марката Old Spice, то бихме го определили като смел и абсурден. Old Spice е на пазара от много години и периодично шокира своите клиенти с абсурдните си, но привлекателни реклами. Странностите, чудатостите и хуморът са основни елементи  от маркетинговия подход на компанията, който се забелязва във всички нейни промоционални кампании. Но няма да отричаме очевидното – дръзкият им тон на гласа е наистина запомнящ се!

Always 

Always е брилянтен пример за марка със силно емоционален тон на гласа. Всяка дума, която използват като част от своята бранд и маркетинг стратегия, носи емоционална конотация и има за цел да предизвика поне половината от съществуващите 27 емоции – от възхищение и щастие през съпричастност до отвращение и смущение. Тази тяхна стратегия работи съвсем успешно, имайки предвид, че брандът е силно ангажиран със социални въпроси, за които е нужен по-емоционален начин на изразяване. 

Oatly

Oatly е шведски бранд за алтернативни млечни продукти от овес. Гласът на марката е приятелски, ексцентричен и хумористичен. Ако им разгледаш социалните мрежи, ще откриеш, че гласът на марката присъства във всичко – от опаковката, през кукитата в сайта им, до кепшъните в публикациите им. Oatly използва разговорна реч и не се страхува да провокира както своята целева аудитория, така и всички потребители. Един такъв пример, който описва ясно техния стил на комуникация и от друга страна демонстрира личността на бранда, е кампанията им, гласяща “Подобно на мляко, но направено за хора”. Тя има за цел да обясни, че овесеното мляко е предназначено за консумация от човека. Както може да предполагаш, марката си предизвика гнева на едни, но спечели възхищението на други. Ето колко голямо значение има начина на изразяване. 

Създаването на собствен глас на марката

Гласът на марката обхваща всичко – от специфичен избор на думи и уникална терминология до тон, визуални елементи и емоционално въздействие.

Ето някои стъпки, които да следваш, за да създадеш своя уникален глас на марката: 

  • Определи ценностите и културата 

Определяйки ценностите и културата на компанията, ще получиш ясна представа коя е твоята целева аудитория и как да говориш с нея. В съдържанието, което създаваш, трябва ясно да си личат ценностите на компанията – например, че е екологична, прозрачна, модерна или традиционна и т.н. 

  • Помисли за конкурентното си предимство

Всичко, което те отличава от конкурентите, трябва да се усеща в тоналността, която задаваш. Накарай твоята аудитория да се чувства гордо и уверено, че притежава най-добрия бранд.  

  • Определи целевата аудитория

Както споменахме, гласът на марката свързва теб и твоята аудитория. Но за да комуникираш успешно с нея, трябва първо да определиш коя е твоята аудитория. Чрез аудиторията си може да тестваш колко успешен е гласът на марката и да продължиш да експериментираш, ако тя не успява да резонира с нея.  

  • Прегледай съществуващото съдържание

Анализирай как клиентите реагират на настоящия глас на марката. Виж къде комуникациите са били успешни и прецени дали е в съответствие с това, което представлява компанията.

  •   Представи си бранда като личност

Помисли – как искаш аудиторията да приема бранда ти. Като забавна личност? Или може би като приключенска, поучителна, смела, малко странна? Един съвет за вдъхновение – за да откриеш по-лесно личността на бранда си, погледни себе си, колегите си, изобщо всички и идеята ще дойде.

  •  Определи целите си по отношение на тона

Въпреки че гласът на марката трябва да е последователен във всички канали, тонът може да се различава от един канал и една ситуация до друга. Например, в социалните мрежи тонът може да е по-закачлив, докато в официална кореспонденция – по-сериозен.

И така, нека обобщим. Добре дефинираният глас на марката е съществен елемент от успеха на всеки бизнес. Той ти помага да се откроиш от конкуренцията, да установиш силна връзка с аудиторията си и разбира се, да носи приходи. За още интересна брандинг информация можеш да ни последващ в социалните мрежи