Как да използваш емоционален сторителинг, за да отличиш бранда си (+ примери)

Емоционалното разказване на истории, или емоционален сторителинг, е мощно средство за отличаване на един бранд от конкурентите му в очите на потребителите. Замисли се – всяка компания има своята собствена история, включително и твоята. Ако я разкажеш по привлекателен начин и докоснеш с нея аудиторията си, това би вдъхнало душа на бранда и би го направил по-интересен за потребителите.

Сторителингът обаче не трябва да е безцелно разказване на някаква история, а както и всеки друг елемент от твоята стратегия, той трябва да бъде съобразен с целевата аудитория, за да бъде поднесен по най-подходящия начин. Това изисква да познаваш хората, към които са насочени продуктите/услугите и да разбираш какво ги мотивира да купят от теб. По-конкретно, трябва да знаеш какво точно търсят те.

За да определиш това е нужно да установиш основните им мотивиращи фактори. Съществуват много такива, но някои от най-често срещаните са следните – отличаване от тълпата, усещане за свобода, чувство за принадлежност, сигурност, опазване на околната среда, удобство, ексклузивност, себеусъвършенстване, т.н. 

Чак след като определиш движещите фактори, които карат твоите клиенти да направят покупка, можеш да помислиш по какъв начин да подходиш и на какво да наблегнеш в историята. Сред ключовите неща, които трябва да решиш, е какво точно искаш да разкажеш. Тук възможностите са неограничени и могат да варират от историята на самата компания до напълно измислени истории, които изтъкват качествата на твоя продукт или услуга по необичаен начин.

Следващото нещо, което трябва да помислиш, е в какъв формат искаш да разкажеш историята, като съществуват три основни – устен (пр. подкаст и радио реклама), писмен (пр. блог и newsletter ) и видео (пр. телевизионна реклама и кратък филм). Нашата препоръка е при възможност винаги да залагаш на видео, тъй като това е най-въздействащият и ангажиращ формат. Все пак, ако бюджетът не ти позволява това, което е основното ограничение за малки и средни бизнеси, другите два формата също биха могли да бъдат изключително въздействащи, ако бъдат изготвени качествено. 

Тук идва моментът да ти дадем няколко примера за успешен емоционален сторителинг на чуждестранни компании, които могат да те вдъхновят за твоя собствен бизнес. 

Notion – Писмен формат 

   

“About us” страницата на Notion използва сторителинг, за да представи брандът и да опише зад какво стои той. Историята започва с описание на работния ден на хората, които попадат в целевата аудитория на компанията – работещи в офис, пред компютър, на който са отворени десетки tab-ове. Тя продължава с обяснение за това как се е стигнало дотук и с очертаване на основните проблеми, които, както става ясно накрая, Notion решава с услугите си. Мотивиращите фактори, които засяга историята и които въздействат емоционално на читателя, са усещането на свобода и търсенето на удобство.  

Zendium – Аудио формат

Zendium е международен бранд, който продава пасти за зъби. Марката има изключително креативен подход за сторителинг в аудио формат чрез собствен подкаст. Темите в подкаста са насочени около съвети за физическо и емоционално здраве, а самите епизоди целят успокояващо въздействие и са с продължителност около 3 минути – точно колкото трае едно измиване на зъбите, като идеята е епизодите да бъдат слушани именно по време на миенето. Мотивиращите фактори, които засяга сторителингът на Zendium, са себеусъвършенстване и грижа за здравето, което, в комбинация с тона на разказване, въздейства на слушателите и на емоционално ниво и създава връзка между бранда и потребителите.

Land Rover – Видео формат

Тази видео реклама на известната автомобилна марка разказва истинската история на едно село в Хималаите и неговите жители, за които превозните средства на бранда са ключова част от ежедневието, предвид надморската височина и трудно проходимите терени. Тя показва автомобилите Land Rover в действие в едни от най-екстремните и изтъква значението, което те имат за хората, живеещи в това село. Сторителингът в тази реклама предава по емоционален начин усещане за сигурност в качествата на колата и нейната издръжливост на всякакъв терен. 

Е, това бяха нашите три примера за успешен емоционален сторителинг във всички възможни формати. От тях можем да заключим, че с известна доза креативност и познаване на конкретните проблеми, които аудиторията на бранда има, всеки от тях може да бъде успешен в това да предизвика чувство за свързаност и да отличи дадения бранд от конкурентите по ефективен начин. Ако искаш да научиш повече за това как можеш и ти да постигнеш същото за своя бизнес, регистрирай се за участие в нашата инициатива, за да получиш достъп до нашите безплатни обучителни материали и възможност за безплатни консултации много други награди!